علت و درمان شکستگی مهره گردن

ستون مهره ها جزء حساس ترین بخش های بدن انسان هستند که به ۳ بخش گردن، سینه و کمر تقسیم می شوند. ستون مهره ای گردن از ۷ مهره (C۱ تا C۷) تشکیل شده است. در میان مهره ها دیسک گردن قرار دارد که به عنوان ضربه گیر و تسهیل کننده مهره ها عمل می کند. نخاع نیز در میان این مهره ها قرار دارد و حس و حرکت در گرو سلامت نخاع می باشد. محافظت، حرکت و پشتیبانی از نخاع جز وظایف مهره های گردن می باشد. شکستگی مهره گردن یا Cervical Vertebrae Fracture به هر گونه ترک خوردگی و آسیب به مهره ها و دیسک بین آنها گفته می شود. در حوادث مختلف، سقوط از ارتفاع و وارد شدن ضربه به گردن، اگر بیمار هوشیار باشد، ممکن است گردن درد شدید را بیان کند. بااین‌ حال عدم وجود گردن درد، رد کننده شکستگی مهره گردن نیست. همچنین ممکن است، بیمار از دردی که از گردن شروع‌ شده و به سمت شانه و بازوها کشیده می‌شود، شکایت کند. علت این درد، فشاری است که مهره دچار شکستگی به ریشه‌های عصبی وارد می‌کند. کبودی و تورم گردن، از دیگر علائم شکستگی هستند. این ها همگی از علائم شکستگی مهره های گردن است که با مشاهده هر کدام باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کرده و با تشخیص زود هنگام خود درمان راحتتری هم داشته باشید.

درمان هر چه سریع تر شکستگی مهره های کمر و گردن بسیار ضروری است زیرا در صورت عدم درمان ممکن است به نخاع آسیب وارد شود و صدمات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد. شکستگی و جا به جایی ستون فقرات می ‌تواند باعث فشردگی، فشار و حتی تخریب نخاع شود.

اقدامات اورژانسی پس از شکستگی مهره های گردن

شکستگی مهره‌های گردن در صورتی که باعث آسیب به نخاع یا پارگی آن شود، بسیار خطرناک بوده و فلج شدن کامل بدن یا حتی مرگ را به دنبال دارد. از این رو، زمانی که ضربه وارد می‌شود باید نهایت دقت در انتقال بیمار تا مراکز درمانی انجام گیرد. در غیر این صورت با هر حرکت گردن احتمال پاره شدن نخاع و مرگ بیمار وجود دارد. اگر شاهد حوادثی چون تصادف، سقوط از ارتفاع و … بودید، به یاد داشته باشید که بیمار را تحت هیچ شرایطی حرکت ندهید. این مورد زمانی که بیمار بیهوش بر روی زمین افتاده است، اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. در این حالت سریعاً با اورژانس تماس بگیرید. اولین اقدامی که پرسنل اورژانس در این شرایط انجام می‌دهند، ثابت نگه‌ داشتن گردن بیمار با استفاده از گردن‌بند مخصوص است. در این صورت اگر مهره‌های گردن دچار شکستگی شده باشند، در همان حالت باقی می‌مانند و آسیبی به نخاع نمی‌رسانند. بیمار آسیب‌دیده سریعاً به بیمارستان منتقل شده و قبل از هرکاری از ناحیه گردن او عکس‌برداری می‌شود. تا زمانی که پزشک از عدم شکستگی گردن بیمار مطمئن نشود، گردن بند او را باز نخواهند کرد.

علت و درمان شکستگی مهره گردن

علائم شکستگی مهره گردن

علائم شکستگی گردن در بیماران مختلف متفاوت است. بسته به قسمتی از مهره که شکسته شده است، جایی که شکستگی رخ‌داده است و وجود آسیب‌های همراه، مانند آسیب به عضلات و رباط‌های اطراف، بیمار علائم متفاوتی را تجربه خواهد کرد. از علائم و نشانه‌های شایع شکستگی مهره گردن، می‌توان موارد زیر را نام برد:

انواع شکستگی مهره گردن

  1. شکستگی مهره اول: این نوع از شکستگی که جفرسون نام دارد، مهره اول به ۳ الی ۴ قطعه تقسیم می شود. ممکن است شدت آسیب در حدی باشد که مهره دوم را نیز درگیر کند.
  2. شکستگی مهره دوم: این نوع از شکستگی که هنگمن و زائده بین دندانه ای است. بیشتر در کودکان دیده می شود.
  3. شکستگی مهره های ۶ و ۷: این شکستگی که قطره ای نام دارد. شکستگی های مثلثی و بزرگی که مهره های آخر یعنی همان ۶ و ۷ را درگیر می کند. این شکستگی جزء شدیدترین عارضه شکستگی گردن آسیب به نخاع است که در درجات مختلف می تواند منجر به اختلال در ریشه عصب، پارگی یا کوفتگی شود.

علت شکستگی مهره گردن

مهره های گردن آسیب پذیر و شکننده هستند و ممکن است تحت تأثیر عوامل مختلفی بشکنند. بسیاری از شکستگی ها مربوط به حرکات ورزشی پرخطر مانند سوارکاری، ژیمناستیک و شیرجه در آب کم عمق هستند. شکستگی های گردنی معمولاً به علت آسیب ها و ضربه های شدید مانند سقوط از ارتفاع و یا تصادف می باشد. از دلایل شکستگی گردن به موارد زیر نیز میتوان اشاره کرد:

  1. شکستگی در حین فعالیت های ورزشی
  2. ضربه
  3. تصادف
  4. سقوط
  5. چرخش ناگهانی گردن
  6. برخورد وسایل نقلیه با عابر پیاده

عوامل خطر شکستگی گردن

تشخیص شکستگی گردن

پزشک درباره علائم، فعالیت فیزیکی و نحوه آسیب دیدگی سؤال هایی می پرسد و سپس قسمت مصدوم را معاینه و آزمایش عصبی کاملی انجام می دهد.

آزمایش های تصویربرداری شامل موارد زیر می شود:

  1. پرتو ایکس: برای مشاهده شکستگی در استخوان ها یا در رفتگی مهره ها
  2. ام آر آی: تصاویر مقطعی برای مشاهده آسیب نخاعی ارائه می دهد.
  3. سی تی اسکن: جهت تحلیل آسیب وارده به استخوان و هم چنین تشخیص این مسئله که نخاع به دلیل تجمع خون، تحت فشار قرار گرفته یا خیر.

عمل شکستگی مهره گردن

برای درمان شکستگی مهره گردن از نوه حاد، معمولاً عمل جراحی تجویز می‌شود. در عمل جراحی، فرد به طبع بیهوش شده و پزشک جراح با ایجاد برشی در گردن، به مهره‌های آسیب دیده دسترسی پیدا می‌کند. در عمل جراحی، معمولاً مهره آسیب دیده ترمیم شده و یا حتی ممکن است دیسک بین مهره‌ها نیز تعویض شود. افرادی که جراحی می‌شوند، با توجه به سن، سلامت و جنسیت، ممکن است طول دوره نقاهت متفاوتی داشته باشند. به علاوه، انجام فیزیوتراپی نیز برای گذراندن دوره نقاهت، ضروری است.

اينستاگرام دکتر احمد شکرچي زاده

مدت زمان جوش خوردن مهره گردن

با روش های جراحی می توانید سلامتی خود را دو مرتبه باز یابید و در مدت زمان کوتاهی حدود 6-8 هفته پس از جراحی بهبودی حاصل می گردد.

عوارض شکستن گردن

شکستگی گردن بسیار جدی است؛ چراکه گردن مرکز اصلی سیستم عصبی بدن محسوب شده و باعث اتصال مغز و بدن می‌شود. این عصب‌ها از درون مهره‌ها می‌گذرند به همین دلیل آسیب دیدن مهره‌های گردنی عواقب خطرناک و جدی در پی دارد. در حقیقت هرگونه آسیب جدی به نخاع می‌تواند باعث فلج شدن یا مرگ شود. آسیب‌دیدگی نخاع در ناحیه گردن ممکن است باعث شود تا فرد به‌صورت موقت یا دائم از گردن به پایین فلج گردد.

با جراحی لیزری دیسک به روش PLDH (لیزر پلاسما) می‌توان بیماران مبتلا به بیرون زدگی دیسک (فتق دیسک) با علائم شدیدتر را که کاندیدای جراحی باز هستند؛ درمان نمود. در این روش بدون ایجاد برش و استفاده از پیچ ستون فقرات و پلاتین، می توان در افراد زیادی به بهبودی هرنی دیسکال دست پیدا کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با مطب دکتر احمد شکرچی زاده می‌توانید از طریق تماس با شماره تلفن 36622101-031 اقدام فرمایید.


آدرس مطب : اصفهان چهارباغ بالابین زمزم و دروازه شیرازکوچه مختاری ساختمان جم طبقه زیرزمین
تلفن : 36622101 - 031درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانیدنظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
جدیدترین و موثر ترین روش درمان دیسک