علائم و تشخیص بیرون زدگی دیسک های گردن

ستون فقرات گردنی از هفت مهره تشکیل یافته است. در بین مهره اول و دوم گردنی دیسک بین‌مهره‌ای وجود ندارد ولی در بقیه ستون فقرات گردنی بین هر دو مهره دیسک بین مهره‌ای قرار دارد.اندازه مهره و دیسک بین مهره ای گردنی نسبت به بقیه ستون فقرات کوچکتر است و بتدریج از بالا به پایین اضافه می‌گردد.

دامن حرکتی ستون مهره گردن

دامنه حرکات ستون مهره‌ای گردنی نسبت به بقیه ستون فقرات بیشتر است. در قسمت فوقانی گردن این حرکت به سمت بالا و عقب (extention) و در قسمت تحتانی به سمت پایین و جلو (flexion) می‌باشد.

فراوانی بیرون زدگی دیسک های گردنی

دیسک‌های بیرون زده گردنی حدود ده درصد کل دیسک‌های بیرون‌زده ستون فقرات را تشکیل می‌دهند. محل آن‌ها عمدتا در قسمت تحتانی ستون فقرات گردنی بین مهره‌های C5C6 و C6C7 می‌باشد.دیسک‌های بیرون‌زده گردنی اغلب در قسمت طرفی کانال مهره‌ای و در مدخل سوراخ بین مهره‌ای می‌باشند و سبب فشار به ریشه‌های عصبی بین مهره‌ای گردن می‌شوند.

محل بیرون زدگی دیسک های گردنی

در موارد کمی ممکن است دیسک گردنی در قسمت وسط کانال مهره ای بیرون زده و سبب فشار به نخاع گردنی شوند و ایجاد علائم ضایعه نخاعی (میلوپاتی ) نمایند.

از نظر کلینیکی دیسک‌های گردنی با درد گردن و انتشار به یکی از اندام‌های فوقانی تظاهر می‌کنند. معمولا دردهای اندام فوقانی این بیماران بسیار شديد بوده و بعضا غیر قابل تحمل است. بسته به ریشه عصبی گرفتار ممکن است اختلالات‌ حس و یا حرکت در انگشتان نیز ایجاد شود.

دیسک گردن

دیسک‌های گردنی اگرچه معمولا درد نسبتا شديد دارند ولی نسبت به دیسک‌های بقیه ستون فقرات شانس بهبودی خود بخود بيشتری دارند. اگر بیمار بتواند دوره حاد درد را تحمل کند و بگذراند ممکن است بتدریج با فعال شدن مکانیسم های دفاعی بدن درد کاهش و علائم بتدریج بهبودی یافته و نیاز به عمل جراحی مرتفع گردد.اگر دیسک گردنی در وسط کانال مهره‌ای بیرون‌زده و به نخاع فشار بیاورد، ممکن است سبب ضعف قدرت هر چهار اندام گردد.در این موارد نیاز به عمل جراحی باز اورژانسی وجود دارد.

شیوع فتق دیسک های گردنی

دیسک‌های بیرون زده گردنی شیوع جغرافیایی متغیر دارد. در بعضی از نقاط دنيا شیوع آن کمتر و در بعضی نقاط نظیر اروپا بیشتر است.شیوع سنی دیسک‌های گردنی در میان سالی و بر خلاف دیسک‌های کمری در خانم‌ها شیوع بیشتری دارد.

تشخیص بیرون زدگی دیسک های گردنی

تشخیص با ام آر آی می‌باشد.درصورتیکه مشکوک به کلسیفیه بودن آن باشیم انجام سی‌تی‌اسکن با بازسازی سه بعدی کمک‌کننده خواهد بود.در موارد دیسک‌های گردنی در اغلب موارد انجام گرافی نیمرخ گردن ضرورت دارد. تشخيص افتراقی دیسک های گردنی ضایعات مفصل شانه، دنده گردنی، سندرم کارپال تانل و درد های عصبی عضلانی ناشی از میوفاشیال تریگر پوینت می‌باشد.در این موارد انجام نوار عصب و عضله توسط فرد خبره ضرورت دارد.تومورهای نخاع و تنگی کانال مهره‌ای نیز از ضایعات ستون فقرات گردنی می‌باشند که کمتر در افتراق دیسک‌های بیرون زده گردنی مطرح می‌شوند.

آدرس اينستاگرام دکتر احمد شکرچي زاده

در بعضی موارد ممکن است در ام آر آی دیسک‌های بیرون زده‌ای دیده شود که بدون علامت باشند، امکان آن وجود دارد که در صورت وجود میوفاشیال اسپاسم بیمار اشتباها تحت عمل جراحی قرار گیرد.در تشخیص دیسک‌های گردنی باید تطابق کامل بین علائم کلینیکی و ام‌آر ای وجود داشته باشد. درد گردن به تنهایی تشخیص دیسک هرنیه گردنی را مطرح نمی‌کند. وجود درد در اندام فوقانی جهت تشخیص الزامی است.

دکتر احمد شکرچی زاده، جراح ستون فقرات در اصفهان و ابداع کننده روش لیزری PLDH جهت درمان بیرون زدگی دیسک می‌باشند. لازم به ذکر است، با روش PLDH می‌توان بیماران مبتلا به بیرون زدگی دیسک (فتق دیسک) با علائم شدیدتر را که کاندیدای جراحی باز هستند؛ درمان نمود


آدرس مطب : اصفهان چهارباغ بالابین زمزم و دروازه شیرازکوچه مختاری ساختمان جم طبقه زیرزمین
تلفن : 36622101 - 031درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانیدنظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
جدیدترین و موثر ترین روش درمان دیسک